Om stafettdeltagelsen fra 1990-tallet og utover

Av Hermann Bruun

Bølerstafetten
I likhet med mange andre stafetter fikk vårt eget arrangement gradvis færre deltakere utover 1990- og 2000-tallet. Det har vært skuffende for oss siden vi har en meget publikumsvennlig løype, og vi tar også etappetider slik at det burde være interessant i forbindelse med laguttak. Framtiden for stafetten er usikker, og måtte avlyses både i 2007 og 2008.

Fjellhamarstafetten
I Fjellhamarstafetten er det åtte etapper og det passer oss meget bra. Med flere kuperte etapper får våre langdistanseløpere utnyttet sin løpsstyrke. Det har blitt flere seire i seniorklassen og veteranklassen og også vandrepokalen i veteranklassen til odel og eie. Dette har vært den viktigste stafetten med tanke på laguttak til Holmenkollstafetten.

Holmenkollstafetten
Den tidligere omtalte B-gjengen ble etterhvert veteranløpere og trappet ned. På 1990-tallet var det en stor styrke for Bøler at Knut Hagen kom tilbake på tampen av sin karriere og bidro til å rekruttere flere sterke langdistanseløpere slik at Bøler i 1994 rykket opp i eliteklassen. Det ble satset ekstra fra 1995 og i årene framover. I 1996 ble det 12. plass som er den beste plasseringen. Vi holdt oss i eliteklassen til 2002 uten å rykke ned. I 2003 flyttet vi frivillig ned i seniorklassen og satset på seniorlag og veteranlag. I 2007 var vi en plassering fra opprykk til eliteklassen igjen.


Her er laget som i 1994 løp på 50:23. Hvilket ga en annenplass i første pulje og medførte opprykk til eliteklassen for første gang i Bølers historie. Bildet er fotografert i Roald Moes hage. Første rekke fra venstre i etapperekkefølge: Jan Erik Moe (første etappe), Finn Halland, Tore Olav Moe, Ivar Lome, Morten Rød, Knut Hagen og Odd Egil Kanestrøm. Annen rekke fra venstre først Roald Moe, og deretter i etapperekkefølge: Lars Hansen, Trond Olav Berg, Jon Erlend Berg, Magnar Aanonsen, Ole Jørgen Johansen, Knut Jøsendal, Olav Inge Buø (siste etappe).

St.Olavsloppet
Med så mange sterke langdistanseløpere på laget fattet man interesse for en stafett som går vekselvis mellom Trondheim og Östersund, to år en vei og de neste to år andre veien. Stafetten heter St.Olavsloppet og er arrangert siden 1988 med inntil 300 lag, både mosjonslag og konkurranselag. Stafetten arrangeres i juli hvert år. På grunn av et krav om at laget må bestå av minst 12 løpere på laget blir dette noe av en utfordring i sommerferien. Det var flere av Bølers løpere som hadde løpt stafetten for andre lag og i 1996 deltok Bøler for første gang med en hederlig 5. plass og pengepremie etter at Knut Hagen løp fire etapper og med best tid på to av etappene. Fram til 2000 markerte Bøler seg i toppen i stafetten og ble lagt merke til som et av meget få lag fra Sør-Norge. Fra 2001 har vi deltatt med noe lavere ambisjoner etter at Knut Hagen og andre sterke løpere ikke ønsket å være med lenger. Stafetten har imidlertid vært et sosialt høydepunkt for langdistansemiljøet i Bøler og vært viktig for rekruttering. Arrangørene har også verdsatt vår deltagelse ved at vi har fått hedersprisen Dagens St.Olav i 2002 og en egen gavepremie. Bøler har uten tvil vært av de best organiserte lagene med egen følgebuss, følgesyklist, fotograf/reporter og videofilming. Gjennomgang om kvelden med kåring av dagens Bølerløper og laguttak og logistikkgjennomgang er noen av høydepunktene. I 2007 deltok Bøler for 11. gang. Da har Jan Erik Moe stått for organisering og tilrettelegging. Han er også sjåfør og filmer med videokamera med meget gode kommentarer. Bølers langdistansegruppe har vært glad for at Jan Erik har prioritert dette hvert år.


Trond Olav (med videokamera) og Hermann etter nok en dagsetappe - her i 1998. Siden 1996 har Hermann og Trond Olav gjennomført 30 etapper hver, med en samlet lengde på henholdsvis 429 og 422,4 kilometer. Hermann og Trond Olav har for øvrig utgjort et stabilt innslag i Bølers langdistansemiljø siden 1996. Begge har tatt totalseire i Nøklevann Rundt. Hermann har oppnådd 32.35 som bestetid på 10 km (1997), mens Trond Olav har prestert 32.00 på 10 km (1995) og 1.10.46 på halvmaraton (2000).

I hele perioden har det vært utskiftning av hele laget med unntak av Trond Olav Berg (f. 1960) og Hermann Bruun (f. 1963) som har vært med alle årene. Disse to har ikke bare deltatt i hvert eneste løp, de har gjort det med en beundringsverdig jevnhet.


Bølers lag i St. Olavsloppet i 2006 etter innkomsten i Östersund sentrum. Sittende foran fra venstre: Børre Tollefsen, Ola Tidemandsen, Trygve Reitan og Geir Lunde. Syklisten er Trond Hval, deretter stående bak fra venstre: Kjetil Ask, Trond Olav Berg, Øystein Mørk, Leif Andre Trøhaugen, Johan Kristian Bjølseth, Keino Valstad, Per Ivar Jaksland, Hermann Bruun.

Andre stafetter
Kløftastafetten var den første stafetten i Akershus om våren og her ble det totalseire, stafetten nedlagt i 1999. Manpowerstafetten/DHL-stafetten/Sommerstafetten ble arrangert 1988-2006 i Holmenkollen, Høvik og på Ekeberg. Dette var de første årene en stafett både for elitelag og mosjonslag med gode resultater for Bøler. De siste årene var det en ren mosjonsstafett med flere premier til Bøler, både for herrer og mix.