Trening og konkurranse i Bøler IF Friidrett 1990-2008

Av Per Inge Østmoen

Typisk for 1970- og 80-årenes organiserte Bøler-trening var mye fartstrening, intervall og høy intensitet. Rundt Nøklevann og Ulsrudvann er terrenget naturskjønt, og det var og er enkelt å motivere seg for trening år man først er interessert. På 70- og 80-tallets Bøler-langturer ble det nesten alltid løpt så hardt at en etter en ble hektet av, og de mange bakkene sørget for naturlig intervalleffekt. Det var intervallene som preget treningsarbeidet i disse årene. Vinterstid ble intervalltrening gjennomført på Ringveien ved Bogerud, hver gang i voldsomt tempo. Vinterhalvårets langturer gikk gjerne i Holtet- og Ekebergområdet. Hver mandag var det beinhard intervall, for eksempel 15 x 300 meter med stor innsats. Etterpå ble det gjerne sirkeltrening i gymsal, og kanskje en runde med basketball etterpå. Treningen var hard, men den ga resultater. Etter hvert som utøverne fra "stafettenes gullalder" ble voksne og mange av dem flyttet fra bydelen ble det spesielle treningsmiljøet historie, men en rekke av løperne fortsatte å trene på egen hånd. Konkurransene fortsatte med bra resultater, således løp Bølers lag seg opp i Holmenkollstafettens eliteklasse i 1994, og i 1996 satte Bøler IF Friidrett sin rekord i denne stafetten med tiden 48:44. Fra slutten av 1990-tallet trakk klubben til seg flere nye utøvere som etter hvert førte gruppa i retning av en sterkere satsning på gateløp samtidig som stafettradisjonene fortsatt ble holdt i hevd. Sentrale løpsarrangementer med nær årviss deltakelse av Bøler IF Friidrett har vært Sentrumsløpet, Osloløpet, Karlstad stadslopp og Oslo Maraton.

Bøler IF Friidretts satsning på de lange løp kom på markant vis til uttrykk da vi i 2007 etter søknad til Norges Friidrettsforbund ble tildelt NM i terrengløp for 2008, lang løype.

Bølers barneleker arrangeres på grusbanen på Haraløkka. Her deltar gutter og jenter med stor innsats. Skoleidrettsstevne mellom Nøklevann og Bøler på Trasop har også vært arrangert og tas opp igjen i 2008.

Nøklevann Rundt er Bøler Idrettsforenings store skogsløp, og har vært arrangert hvert år siden 1982. Løpet går på grusveiene som omkranser Nøklevann, og en deltakelse i dette løpet er en helt spesiell kombinasjon av naturopplevelse og idrettslig utfoldelse. Nøklevann Rundt har hatt en positiv utvikling, med et økende antall fornøyde deltagere som ofte kommer tilbake og deltar år etter år. Nøklevann rundt er et viktig løp som i 2007 oppnådde ny deltakerrekord med 448 deltakere fordelt på 10 og 5 km.

Ulsrudvann rundt har sin opprinnelse fra tiden rundt klubbens stiftelse, da som et løp hovedsakelig for seniorer. I 1996 ble løpet gjenopplivet, og fikk status som vårt interne klubbmesterskap i terrengløp. Ulsrudvann rundt ble fra midten av 2000-tallet arrangert i en serie med løp nesten annen hver uke gjennom sesongen til sesongavslutningen i oktober, og er populært blant Bølermedlemmene. Yngvar Christiansens løyperekord på 9:03 står fremdeles, og vil trolig stå svært lenge. Løpene er ikke bare for Bølers egne medlemmer, men er åpne for alle som vil være med. Deltakelsen er gratis, og alle får tidtakning.


Startfelt i Ulsrudvann rundt den 20. september 2007.

Bøler IF Friidrett etablerte i 1998 sin egen hjemmeside på http://www.bif-friidrett.no/. Denne er et samlingspunkt på nettet, og godt besøkt av medlemmene med alle sine historier og fotoreportasjer fra ulike løp og arrangementer. I tillegg til at en mengde resultater også kan finnes der. Karakteristisk er alle fotografiene av løperne i aktivitet, bilder som neppe noen andre friidrettssider kan vise til når det gjelder omfang og kvalitet. Vi finner blant annet fotografiske presentasjoner og reportasjer fra St. Olavsloppet, Nøklevann rundt og Ulsrudvann rundt.

Med tanke på fremtiden, er kanskje det mest løfterike som har skjedd i "nyere tid" at Bøler IF Friidrett høsten 2006 igjen - etter mange år med ensidig satsning på seniorer - klarte å stable på plass en barnetreningsgruppe. Fra starten av ble det klart at tiltaket var verdsatt av både barn og deres foreldre, og det vokste raskt frem en stamme på 15-25 barn som utfoldet seg med stor iver under ledelse av to dyktige og inspirerende trenere. Realiseringen av en barnegruppe har gitt håp om å gjenskape interessen for både friidrettens tekniske øvelser og utpreget kondisjonsaktivitet på Bøler og i nærområdene. I tillegg er det i 2008 planlagt et helt nytt baneanlegg på Haraløkka, med seks 60-meters baner for løp. Et slikt anlegg kan resultere i at enda flere begynner med friidrettstrening og fortsetter med den. Betydningen av at barn og unge trekkes inn i idretten, kan aldri overvurderes. Det er nemlig ingen tvil om at interesseløshet er en av de største risikofaktorene for et ungt menneske. Gjennom idretten kan mennesker lære seg betydningen av målbevissthet og utvikle evnen til å utnytte sine ressurser, ved at man naturlig ledes inn i en konstruktiv livsstil preget av positive holdninger og sunne vaner. Hovedutfordringen i fremtiden blir å finne et tilstrekkelig antall motiverte ildsjeler som er villige til å gjøre arbeidet for idretten til en viktig del av sitt liv. Mennesket er et sosialt vesen, og for å bevege et større antall unge til å starte og deretter opprettholde en aktiv livsstil er det helt nødvendig at noen går foran og viser veien.