Bøler Langrennscup - "Bølercupen"

Av Trond Olav Berg

Kåre Skogset var initiativtager til "Bølers langrennscup på ski", som ble avviklet for første gang i 1967. Arrangementet var et samarbeidsprosjekt mellom Bøler IF og Bøler Vel- og Fellesråd. Målet med Bølercupen var å stimulere flest mulig barn til å begynne å gå på ski. De første årene ble det avholdt kvalifiseringsrenn for hvert borettslag, og i disse kunne det være opptil 100 deltagere. Cupen var mest populære de første årene, og i denne perioden var det flere snørike vintre med gode treningsforhold i nærmiljøet. I 1967 deltok 800 barn i hele cupen, og av disse fikk 300 gå finalen - selve Bølercupen.Finalen i Bølers langrennscup ble avviklet på Holmenkollsøndagen midt i mars, en tid på vinteren sola begynner å få tak midt på dagen. Utøvere fra mindre smørekyndig familier slet ofte med enten kladder eller bakglatte ski på det vanskelige vårføret.

Under Bølercupfinalen var det et yrende folkeliv på Kusletta. I finalen kjempet man for sitt eget borettslag, og to fra hvert fikk være med i hver klasse. Arrangementet ble hvert år rundet av med en høytidelig premieutdeling, som regel i aulaen på Bøler ungdomsskole.

Mange Bølerfolk har gode minner fra denne lokale skifesten. Blant disse er Bjørn Gundersen - som den gang var en lovende gutteløper:

"Bildene jeg har i hodet er masse kjentfolk fra hele Bøler. Folk som ikke var i konkurransemiljøet, men deltok for borettslaget sitt. Mannen med alpelua, Kai Ekanger fra Bøler Vel- og Fellesråd, var alltid speaker. Dette var en fantastisk arena for oss fra klubben til å vise oss fram, for naboen, imponere jentene, vinne og få flott pokal. Jeg fikk vel Arne Olsens pokal for noe og Knut "Kuppern" Johannesens for noe annet. Flotte pokaler. De markerte at de tro til litt ekstra for Bølers helter, her var det ikke lenger 40 eller 60 gr sølv, men ekte vare på 830. Disse pokalene stod i midten av samlingen som mutter'n alltid holdt støvfri. Jeg tror jeg var med seks-sju ganger, og tapte vel aldri. De plasserte meg i parstart med Jan-Erik Bentzen, som hadde hatt en bra sesong med premieplasseringen i større kretsrenn, og som hevdet seg blant de aller beste i Oslo skikrets. Han slapp etter 400 meter. Fatterns taktikk ble fulgt: 'Gå ut det du orker og så øker du etter hvert.'"

Snøfattige vintre på tidlig 70-tall og mindre barnekull bidro til at deltagelsen etter noen år gikk ned, og kvalifiseringsrennene i borettslagsregi opphørte. Etter hvert ble Bølercupen flyttet til det da nybygde fritidsanlegget på Haraløkka, og den ble avviklet for siste gang i 1988. Skogset involverte seg i Bølers langrennscup så lenge den pågikk.